Menu

    Levering kun 59 DKK Gratis levering over 799 DKK Sikker online betaling

Portvin

Portvin er en sød, rød, tilsat vin fra Portugal.

Portvin nydes oftest som en dessertvin på grund af dens rigdom. Der er flere stilarter i Port, herunder rød, hvid, rosé og en ældre stil kaldet Tawny Port. Imens meget af den portvin, vi ser i supermarkedet, er af gennemsnitlig kvalitet, er der mange fine portvine, der er meget værdsatte og koster flere hundrede kroner.

Her er lidt nyttig info og en fascinerende, historie om den “søde rødvin”.

Ægte portvin kan kun fremstilles i Portugal.

Hvad kan portvin smage af ?

Port er en sød vin med smag af hindbær, brombær, karamel, kanel og chokoladesauce. Der er flere port stilarter, men de to store stilarter i Port inkluderer en rød port med mere bær- og chokoladesmag (og lidt mindre sødme) og en lysebrun-farvet port med mere karamel- og nødder (og mere sødme). Ældre, fine Tawny Ports har et endnu bredere udvalg af subtile smagsoplevelser, herunder grafit, grøn peberkorn, hasselnød, mandel, butterscotch og graham cracker. Se efter vine, der er ældet i 30 år eller mere for dette kompleksitetsniveau!.

De almindelige stilarter af portvin

Der er mange forskellige officielle kategorier af Port, men de fleste falder ind under disse 4 kategorier:

Ruby (rød) port: en dybt farvet rød port, der inkluderer Vintage, Late Bottled Vintage (LBV), Crusted og Ruby Port.

Tawny Port: en meget sød tønde-alderen port med oxidative møtrik og karamel smag.

Hvid Port: lavet med oprindelige hvide druer inklusive Rabigato, Viosinho, Gouveio og Malvasia.

Rosé Port: Dette er en ny stil med portvin lavet som rosévin med smag af jordbær, violer og karamel.

Sådan serverers portvin

Porten skal serveres lige under stuetemperatur, omkring 16 ° C. En populær måde at servere Ruby Port om sommeren (med et måltid) er isterninger og en smule lime.! Parring med mad Portvin pares vidunderligt med rigt aromatiserede oste (inklusive blå ost og vasket skorpe ost), chokolade- og karameldesserter, saltede og røget nødder og endda sød / røgeagtigt kød.

Hvad gør Portvin unik?

En af de vigtigste egenskaber ved ægte Portvin er den unikke blanding af portugisiske oprindelige druer. Port druer inkluderer Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (aka Tempranillo), Tinta Barroca og Tinta Cão, og der siges at være mindst 52 sorter! Hver drue tilføjer blandingen en unik smag. For eksempel tilføjer Touriga Nacional blåbær- og vaniljetoner, og Touriga Franca tilføjer hindbær- og kanelnoter.

Glas info:

Et portvinsglas er mindre end et almindeligt vinglas, og serveringsstørrelsen er ca. 3 oz.

Portvin og madlavning

Port er en populær tilføjelse til chokoladekager, søde klæbrige chokoladesauce, og den bruges endda som en reduceringssauce. Reduktioner er vidunderlige over salte retter som bøf (især en blå ost toppet bøf). Kokke koger ofte portvin og reducerer den til en tyk sauce. Portreduktion bruges omtrent som balsamico-glasur. Port er et smagfuldt alternativ til brunt sukker eller ahornsirup.

Hvilken Portvin skal du bruge til madlavning?

De fleste opskrifter kræver den overkommelige Ruby Port. Denne stil er rød og giver rødbær og kanellignende smag i din sauce.

Hvor længe kan en portvin være åben?

En Ruby-stil port forbliver frisk i ca. 2 uger (en måned hvis den opbevares ordentligt i dit køleskab) Tawny Port forbliver frisk i cirka en måned. Opbevar vine længere ved at opbevare dem på et køligt mørkt sted og bruge en støvsuger til at fjerne ilt.

Hvor lang tid kan en portvin lægge i din kælder?

Vintage Port er designet til at blive lang, lang tid! Der er højt værdsatte Vintage Ports over 100 år gamle! Imidlertid er de fleste portvine, vi ser i supermarkedet, aftappet på en måde, der skal drikkes ved køb. Du kan se, hvilken er hvilken, ved at se på kork. En Vintage Port har en regelmæssig lang kork, og "drink now" -stilen i Port har en plastik-toppet korkprop.

Knæk & Bræk og velkomme i vores lille mad univers.